Rivierdelta's

Een rivierdelta is een stelsel van aftakkingen van een rivier waarna deze in zee of in een groot meer uitmonden. De naam ‘delta’ is gekozen omdat een rivierdelta er op de kaart een beetje uitziet als een driehoek en omdat er in het Grieks de letter ‘d’(delta) er uit ziet als een driehoek. De rivierdelta’s(een van der bekendste) van de Nijl zien er in het bijzonder uit als een driehoek.
Delta’s zijn erg vruchtbaar en vaak ook erg dichtbevolkt. Hun ligging aan zee maakt ze kwetsbaar voor overstromingen. Vaak is ook de natuurwaarde van een delta hoog.
Delta’s ontstaan meestal doordat een grote rivier uitmondt in een (bijna) getijdeloze zee, zoals de Middellandse- of de Zwarte Zee. Dit soort delta's noemen we rivier gedomineerde-. Als een rivier in een zee uitmondt waar een sterke getijden werking heerst, noemen we dit een getijden gedomineerde delta. In het geval dat een rivier uitmondt in een zee met sterke golven en een sterke kuststroming, heet dit een golfgedomineerde delta. Getijden- en golf gedomineerde delta’s hebben echter niet echt de vorm van een driehoek.


Nederland heeft één delta, die wordt gevormd door de mondingen van drie rivieren: de Rijn, de Maas en de Schelde. (Eigenlijk zou je Zeeland kunnen beschouwen als één grote delta.) Voorbeelden van andere grote delta's in Europa zijn: die van de Donau, de Rhône (de Camargue), de Wolga en de Po; die belangrijke natuurgebieden zijn. Voorbeelden van kleinere- zijn: die van de Weichsel en de Nemunas.
In Azië zijn er de dichtbevolkte rivierdelta's van de Ganges met de Brahmaputra, die van de Mekong en de Lena.

In Afrika zijn de grootste delta’s: die van de Nijl en de Niger. In Zuid-Amerika: die van de Amazone en de Orinoco, en in Noord-Amerika die van de Mississippi.

een rivierdelta

Geen opmerkingen: