Oplossingen en Gevolgen

Oplossingen

Om een overstroming te voorkomen is het van belang dat ze de dijken goed onderhouden, dit doen ze door de dijken regelmatig te controleren en te versterken.
Om overstromingen te voorkomen hebben ze bepaalde gebieden die in Nederland bij hoogwater mogen overstromen. Deze gebieden noemt men noodoverloopgebieden omdat ze in gevallen van nood mogen overstromen.
Maar die in de zomer worden gebruikt om de koeien te laten grazen of om het land te verbouwen, er zijn eerst kleine dijken zodat het in de zomer niet overstroomt en net buiten het noodoverloopgebied heb je grotere dijken om de belangrijkere gebieden te beschermen zodat dat land niet overstroomt

Noodoverloopgebied

Een noodoverloopgebied is een gebied waar het water bij een ongecontroleerde overstroming op een onvoorspelbare tijd en plaats wordt opgevangen, dus bij hoogwater wordt dit gebied gebruikt om, tijdelijk, onder water te laten lopen en hiermee te verkomen dat een veel groter gebied overstroomt. Het rivierengebied in Nederland heeft in de afgelopen jaren twee keer te maken gehad met extreem hoogwater. In 1993, maar vooral in 1995, stond het water zo hoog dat voor een dijkdoorbraak gevreesd werd. Uiteindelijk hebben de dijken het gehouden maar de gebeurtenissen waren wel aanleiding tot het zoeken naar oplossingen die Nederland beter beschermen tegen hoogwater.

Gevolgen

De gevolgen van een overstroming of ramp kunnen verschillen van veel doden tot het wegspoelen van een groot stuk land. Daarom proberen ze dit risico zo vele mogelijk te beperken door Dijken te versterken en Noodoverloopgebieden te maken.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Goed zo jongens!!
Niela & Rob Braam

Anoniem zei

Ga zo door jongens