Hoe ontstaan rivieren?

Een rivier ontstaat bovenin een berg. Doordat er water verdampt van de zee enz. ontstaan er wolken. Het water dat de wolken bezitten slaat neer boven op de berg. Omdat het daar zo koud is veranderd het water in sneeuw.

De sneeuw boven op de berg glijdt door de zwaartekracht naar beneden en vormt een gletsjer. De sneeuw van de gletsjer smelt op een gegeven moment als het een warmer punt bereikt. De sneeuw veranderd dan in water. Het water dat ontstaat vormt een rivier. De rivier stroomt naar beneden vanaf de berg en mondt uiteindelijk uit in zee, de delta.

Rivieren spelen ook een rol in erosie en sedimentatie. Stukken steen brokkelen af boven in de berg door planten, water, ijs enz.(verwering). Die stenen komen terecht in de rivier.
Die stenen verslijten door de snelheid van rivier en doordat ze tegen elkaar aan schuren, ze veranderen in kleinere en ronden stenen en uiteindelijk in klei, zand enz. Dat heet erosie.
Naarmate het klei en het zand vlakkere gebieden bereikt, waar de stromingsnelheid stukke minder is, ‘plakt’ als het ware de klei en het zand vast aan de randen van de rivier.
Dat heet sedimentatie.

Rivieren spelen ook een belangrijke rol voor waterwinning, religie enz.













de Amazone rivier

Geen opmerkingen: